Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Analitik Kimyada Farmasotik Uygulamalar KIM 612 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. CAN SERKAN KESKİN
Dersi Verenler Doç.Dr. CAN SERKAN KESKİN,
Dersin Yardımcıları Bölüm araştırma görevlileri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Bu ders, özellikle Analitik Kimya bilim dalındaki Yüksek Lisans ve Doktora programlarında, Farmasötik Kimya alanına yönelik akademik kariyer yapmak isteyenler, araştırma enstitüleri, kamu kuruluşları ve ilaç endüstrisi gibi alanlara yönelmeyi hedefleyip ya da zaten buraların çalışanı olarak görev yapan ve konuyla ilgili ileri düzeyde eğitim almak, araştırma yapmak ve uygulama yapmayı öğrenmek isteyenlere eğitim vermeyi hedeflemektedir.
Dersin İçeriği Kısaca ilaç etken madde bilimi ya da ilaç ve eczacılık kimyası olarak da tanımlanabilecek olan Farmasötik Kimya, tıbbi, biyolojik ve farmasötik bilimlerin ortak araştırma alanını oluşturan önemli bir eczacılık bilim dalıdır. Ayrıca ilaç etken maddelerinin farmasötik ürünlerde ve biyolojik sıvılarda spektroskopik ve kromatografik olarak gerçekleştirilen kalitatif ve kantitatif analizleri için yöntem geliştirme ve uygulama çalışmaları da farmasötik kimya konusunda yapılan çalışmalar arasındadır. Analitik Kimyada Farmasötik Uygulamalar dersi ile bütün bu uygulama çalışmaları, farmasötik kimya konusunda eğitimlerine devam etmek isteyen kimya bölümü öğrencilere katkı sağlayabilir. Farmasötik kimyaya giriş, ilaç bilimi ve onunla ilgili genel kavramlar, kalitatif farmasötik analizler, kantitatif farmasötik analizler, enstrümental ilaç analizi yöntemleri, ultraviyole ve görünür alan spektroskopisi (UV-Vis.) yöntemleri, infrared spektroskopisi (IR) yöntemleri, nükleer manyetik rezonans spektroskopisi (NMR) yöntemleri, kütle spektrometrisi (mass) yöntemleri, uygulamalar, ilaç etken maddelerinde safsızlıklar ve analiz yöntemleri, biyolojik sıvılardaki kantitatif analizler, kromatografik teknikler ve yöntem geliştirme, ilaç etken madde analizleri için HPLC ve GC yöntemleri
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Farmasötik Kimya alanına yönelik akademik kariyer yapmak isteyenler, konuyla ilgili ileri düzeyde eğitim almak, araştırma yapmak ve uygulama yapmayı öğrenmek isteyen öğrencileri hazırlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, Performans Görevi,
2 İlaç etken madde bilimi ya da tıbbi, biyolojik ve farmasötik bilimlerin ortak araştırma alanını oluşturan önemli bir eczacılık bilim dalı olan Farmasötik Kimya konusunda bilinmesi gereken tüm terimleri öğrenmelerini gerçekleştirir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, Performans Görevi,
3 İlaç etken maddelerinin farmasötik ürünlerde ve biyolojik sıvılarda spektroskopik ve kromatografik olarak gerçekleştirilen kalitatif ve kantitatif analizleri için yöntem geliştirme ve uygulama çalışmaları konularında eğitim vermeyi hedefler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, Performans Görevi,
4 Bu konularda uygun, doğru ve güvenilir veri elde etme yeteneklerini geliştirir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
Kaynaklar
Ders Notu

Haftalık hazırlanmış ders sunuları sisteme eklenecektir.

Ders Kaynakları

Farmasötik Kimya Pratikleri, Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi, Seçkin ÖZDEN, Rahmiye ERTAN, Ankara, Eylül 2004.

İlaçların Tanınması ve Kantitatif Tayini, ERGENÇ, N., GÜRSOY, A., ATEŞ, Ö., İstanbul Üniversitesi Yayınları, 1989.

Farmasötik ve Medisinal Kimya Ders Kitabı (Yapı-Etki İlişkileri), Ankara Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Yayınları No: 49, Ningur Noyanalpan, Ankara, 1978.

Farmasötik Kimya Ders Kitabı. I. Medisinal Kimya, N. Ergenç, A. Gürsoy, O. Ateş, İstanbul Üniversitesi Basım ve Film Merkezi, İstanbul, 1997.

Tıbbi Farmakoloji, Oğuz Kayaalp, 10.Baskı, Hacettepe-TAŞ., 2002.

Tıbbi Terminoloji, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2525, Didem Arslantaş, 1. Baskı, Eskişehir, Haziran 2012. 

Nicel İlaç Analizleri Ders Notları, TOZKOPARAN, B.,Hacettepe Üniv. Eczacılık Fak., 2005.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Yüksek lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte, bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşır, yorumlama ve uygulama yaparak bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir.
2 Alanındaki sınırlı ya da eksik verileri kullanarak deneysel yöntemlerle bilgiyi geliştirir, edinilen bilgileri bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanır.
3 Alanındaki bir problemi bağımsız olarak kurgulayıp deneysel çözüm yöntemi geliştirir ve sonuçları değerlendirerek gerektiğinde ileri derecedeki araştırmalara uygular.
4 Alanındaki güncel gelişmeleri ve ileri derecede gerçekleştirdiği kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarır.
5 Alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
6 Alanı ile ilgili konularda ileri derecede strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirerek uygular.
7 En az bir yabancı dilde iyi derecede sözlü ve yazılı iletişim yeteneğine sahiptir. (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)
8 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uluslar arası alanda duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilir ve denetleyebilir.
10 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini disiplinler arası ileri derecedeki çalışmalarda uygular.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 151
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,04
Dersin AKTS Kredisi 6