Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikrobiyal Kalite Kontrol GDM 448 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Mikrobiyal Kalite Kontrol dersinin amacı; gıdaların ve gıda üretim alanlarının mikrobiyal kalitesinin ve güvenliğinin belirlenmesi için kullanılan kültürel ve hızlı yöntemler, örnekleme planları ve mikrobiyolojik kriterler hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği

Gıdaların ve gıda üretim alanlarındaki mikrobiyolojik riskler, gıdaların mikrobiyal kalite kontrolünde kullanılan kültürel yöntemler, hızlı yöntemler ve hızlı test kitleri

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıdaların mikrobiyolojik kalite kontrolünde kullanılan örnek alma yöntemlerine karar verebilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
2 Örnekleme planlarını belirleyebilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Mikrobiyal kalite kontrol analizlerinin sonuçlarını değerlendirebilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
4 Hızlı mikrobiyal analiz yöntemlerinin avantajlarını sıralayabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş; Gıdalarda ve gıda üretim alanlarında mikrobiyolojik riskler
2 Mikrobiyolojik kriterler ve standartlar; Örnekleme planları
3 Catering hizmetlerinde sanitasyon ve gıda güvenliği
4 Gıdaların mikrobiyal kalite kontrolünde klasik yöntemler ve direkt mikroskobik yöntemler, minyatüre edilmiş biyokimyasal testler
5 Mikrobiyal kalite kontrolde fluorojenik ve kromojenik besiyerlerinin kullanımı
6 İmmünolojik ve nükleik aside dayalı yöntemler
7 Metabolik aktiviteye dayalı yöntemler, bakteriyofajların kullanıldığı yöntemler ve biyosensörler
8 Gıdalarda patojenlerin tespitinde kullanılan güncel hızlı test kitleri
9 Arasınav
10 Bakteriyel ve fungal toksinlerin tespiti
11 Gıda işleme yüzeylerinde mikrobiyel yükün tespiti, biyofilm oluşumu ve önemi
12 Bakterilerde dezenfektan ve gıda işleme proseslerine karşı direnç gelişimi ve önemi
13 Prediktif mikrobiyoloji ve mikrobiyal kalite tespitinde kullanımı; gelişme ve inaktivasyon modelleri
14 Prediktif mikrobiyolojide kullanılan güncel yazılımlar (Combase, PMP, DMFit, GInaFit vb)
Kaynaklar
Ders Notu

Mikrobiyal Kalite Kontrol Ders Notu, Sakarya Üniversitesi

Ders Kaynakları

1) Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları (Ankara Üniversitesi)

2)Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları (Prof. Dr. A. Kadir HALKMAN)

3) Food Microbiology and Laboratory Practice (Chris Bell, Paul Neaves & Anthony P. Williams)

4) Gıda Mikrobiyolojisi, Editör Osman Erkmen, Efil Yayınevi, 2010.

5) Klaus Pichhardt, Gıda mikrobiyolojisi, Gıda Endüstrisi için Temel Esaslar ve Uygulamalar, (4.
Basımdan çeviri), 2000

6) Erkmen O, Bozoğlu T. F. , Food Microbiology 1-2-3, İlke Yayınevi, 2008.

7) Hester, R.E.; Harrison, R.M. (2001) Rapid detection, characterization, and enumeration of foodborne pathogens. Royal Society of Chemistry

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. X
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 6 6
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5