Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mühendislik Deneyimi Eğitimi GDM 493 7 5 + 0 5 5
Ön Koşul Dersleri

 

Tüm dersler (7. yarıyıla kadar olan)
(Not ortalaması en az 2.5 olmalı)

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL, Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ, Prof.Dr. ZEHRA AYHAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Altı yarıyılın sonunda tüm zorunlu derslerini tamamlayan, Gıda Mühendisliği öğrencilerine, öğrendiklerini gıda sektöründeki bir işletmede uygulama imkanı vererek deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

İşletmenin, ürün ve üretim prosesini, organizasyonel yapı ve ilişkiler, kalite yönetim,tesis yerleşim, planlama ve kontrol, tedarik ve satınalma, stok yönetimi, ürün satış ve dağıtım, atık yönetimi, laboratuvar yönetim sistemlerinin inceleme ve analizi.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Bir işletmenin Organizasyonel yapı ve ilişkiler hakkında bilgilenir Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
2 Bir işletmenin Üretim Süreci hakkında bilgilenir Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Bir işletmenin Kalite Yönetim sisteminin çalışmasını öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 Bir işletmenin Tedarik ve Satınalma süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Bir işletmenin Stok ve Depo Yönetimi sistemlerinin çalışmasını öğrenir Anlatım, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
6 Bir işletmenin Ürün Satış ve Dağıtım süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur. Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
7 Bir işletmenin planlama ve kontrol faaliyetleri konusunda uygulama tecrübesi kazanır. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
8 Bir işletmenin laboratuvar sistemlerini, analiz yöntem ve prensipleri konusunda bilgilenir Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
9 Bir işletmenin atık giderme sistemlerini inceleme imkanı bulur Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda Mühendisliği ile ilgili tüm uygulamalı kitaplar

Ders Kaynakları

Gıda Mühendisliği ile ilgili tüm uygulamalı kitaplar

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi. X
2 Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
2. Performans Görevi (Uygulama) 20
3. Performans Görevi (Uygulama) 30
4. Performans Görevi (Uygulama) 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
1. İş Sağlığı ve Güvenliği 0
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ara Sınav 1 7 7
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 7 7
Performans Görevi (Uygulama) 1 11 11
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,08
Dersin AKTS Kredisi 5