Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Gıda Mikrobiyolojisi BIY 328 6 2 + 0 2 4
Ön Koşul Dersleri YOK
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. CANSU AKBULUT
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi KENAN TUNÇ,
Dersin Yardımcıları Biyoloji bölümü asistanları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili bilgilerin kazandırılması ve bu konuların kullanım alanlarının öğrencilere öğretilmesi
Dersin İçeriği Laboratuvarda kullanılacak malzemelerin gösterilmesi ve bu malzemelerin tanıtılması; preparat hazırlama tekniklerinin öğretilmesi.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sterilizasyon kavramı öğrenir. Anlatım, Sınav , Ödev,
2 Mikroorganizmaların besinler üzerine etkilerini anlar Anlatım, Sınav , Ödev,
3 Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları kavrar Anlatım, Sınav , Ödev,
4 Besinlerde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir. Anlatım, Sınav , Ödev,
5 Besinlerdeki mikrobiyolojik bozulmaları öğrenir. Anlatım, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Laboratuvar Malzemelerinin Sterilizasyonu
2 Mikroorganizmaların Anatomi ve Morfolojileri
3 Mikroorganizma besin ilişkisi
4 Besinlerde Önemli Mikroorganizmalar
5 Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları
6 Besinlerde Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
7 Besinlerde İndikatör Mikroorganizmalar
8 Besin Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
9 Ara Sınav
10 Besinlerin Saklanma İlkeleri
11 Bulaşmanın Önlenmesi ve Uzaklaştırılması
12 Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
13 Konserve Besinlerde Mikrobiyolojik Bozulmalar
14 Süt ve Süt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
Kaynaklar
Ders Notu 1- Özenci H.;Mikrobiyoloji pratik kurs kılavuzu. A.Ü. Tıp Fakültesi yayın no:2 Ankara 1996
2- Kurban, M.;Enfeksiyon hastalıkları. Ankara 2001
3- Baybek. H.; Mikrobiyoloji Pratiği Ders Notları Muğla 2002
Ders Kaynakları 4- Oğultekin. Mikrobiyoloji Laboratuar Kılavuzu.Anadolu Üniver. Yayın no:74 1989
5- Ünlütürk.A; Turantaş,F.; Gıda Mikrobiyolojisi.Ege Üniverst. Yayını .İzmir 2003
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve bunları kullanabilme X
2 Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanma X
3 Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme X
4 Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilme X
5 Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanma X
6 Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi X
7 Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bileşim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenme X
8 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanma X
9 Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme ve yabancı dil bilgisine sahip olma X
10 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanma X
11 Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma X
12 Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanma ve alan dışı ders alma X
13 Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 94
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,76
Dersin AKTS Kredisi 4