Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Temel Gıda Mikrobiyolojisi | BIY 328 | 6 | 2 + 0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | YOK |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. CANSU AKBULUT |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi KENAN TUNÇ, |
Dersin Yardımcıları | Biyoloji bölümü asistanları |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda mikrobiyolojisi ile ilgili bilgilerin kazandırılması ve bu konuların kullanım alanlarının öğrencilere öğretilmesi |
Dersin İçeriği | Laboratuvarda kullanılacak malzemelerin gösterilmesi ve bu malzemelerin tanıtılması; preparat hazırlama tekniklerinin öğretilmesi. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Sterilizasyon kavramı öğrenir. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
2 | Mikroorganizmaların besinler üzerine etkilerini anlar | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
3 | Besin kaynaklı mikrobiyal hastalıkları kavrar | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
4 | Besinlerde mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
5 | Besinlerdeki mikrobiyolojik bozulmaları öğrenir. | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Laboratuvar Malzemelerinin Sterilizasyonu | |
2 | Mikroorganizmaların Anatomi ve Morfolojileri | |
3 | Mikroorganizma besin ilişkisi | |
4 | Besinlerde Önemli Mikroorganizmalar | |
5 | Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları | |
6 | Besinlerde Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler | |
7 | Besinlerde İndikatör Mikroorganizmalar | |
8 | Besin Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar | |
9 | Ara Sınav | |
10 | Besinlerin Saklanma İlkeleri | |
11 | Bulaşmanın Önlenmesi ve Uzaklaştırılması | |
12 | Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar | |
13 | Konserve Besinlerde Mikrobiyolojik Bozulmalar | |
14 | Süt ve Süt Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1- Özenci H.;Mikrobiyoloji pratik kurs kılavuzu. A.Ü. Tıp Fakültesi yayın no:2 Ankara 1996 2- Kurban, M.;Enfeksiyon hastalıkları. Ankara 2001 3- Baybek. H.; Mikrobiyoloji Pratiği Ders Notları Muğla 2002 |
Ders Kaynakları | 4- Oğultekin. Mikrobiyoloji Laboratuar Kılavuzu.Anadolu Üniver. Yayın no:74 1989 5- Ünlütürk.A; Turantaş,F.; Gıda Mikrobiyolojisi.Ege Üniverst. Yayını .İzmir 2003 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve bunları kullanabilme | X | |||||
2 | Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanma | X | |||||
3 | Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme | X | |||||
4 | Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilme | X | |||||
5 | Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanma | X | |||||
6 | Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi | X | |||||
7 | Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bileşim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenme | X | |||||
8 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanma | X | |||||
9 | Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme ve yabancı dil bilgisine sahip olma | X | |||||
10 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanma | X | |||||
11 | Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma | X | |||||
12 | Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanma ve alan dışı ders alma | X | |||||
13 | Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 94 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 3,76 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |