Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi TOP 105 1 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. HİKMET GENÇ
Dersi Verenler Öğr.Gör. MESUT GÜRDAĞCIK, Öğr.Gör. ARZU ÖZEL YILMAZCAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Yiyecek içecek hizmet işletmeciliğinde organizasyon yapısını kavramak,hijyen,sanitasyon ve güvenlik konularını algılamak,tam zamanında üretim sistemini ve uygulanan servis yöntemlerini,yiyecek içecek döngüsünü ve maliyet kontrolünü öğrenme yetisine sahip olmak.
Dersin İçeriği Yiyecek içecek hizmet işletmeciliğinde tam zamanında üretim sistemini ve uygulanan servis yöntemlerini,yiyecek içecek döngüsünü ve maliyet kontrolünü öğrenmeyi içerir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yiyecek içecek hizmetlerinin önemini ve organizasyon yapısını tanıyabilme Anlatım, Sınav , Ödev,
2 Temel mutfak üretim bilgisine sahip olmak ve temizlik, sağlık ve hijyen koşullarını kavramak Anlatım, Sınav , Ödev,
3 Yiyecek içecek hizmetleri departmanındaki bilgi akışını öğrenme Anlatım, Sınav , Ödev,
4 Yiyecek içecek hizmetlerinde Konuk ile İlişkiler ve Şikayetler ile İlgilenme Anlatım, Sınav ,
5 Yiyecek içecek hizmet işletmeciliğinde tam zamanında üretim sistemini ve uygulanan servis yöntemlerini öğrenme Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
6 Yiyecek içecek hizmetlerinde yiyecek içecek döngüsünü ve maliyet kontrolünü öğrenme Anlatım, Sınav , Ödev,
7 Yiyecek içecek hizmetlerinde mönünün önemini kavrayabilme Anlatım, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Yiyecek İçecek Endüstrisine ve Yiyecek İçecek Yönetimine Giriş KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLER OKUNACAKTIR
2 Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Kuruluş Çalışmaları ve Araştırmaları KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
3 Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
4 Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Hijyen, Sanitasyon ve Güvenlik KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
5 Beslenme KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
6 Mönü KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
7 Servis KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
8 Üretim (Mutfak) KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
9 ARA SINAV
10 Bar-İçki Bilgisi ve Servisi KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
11 Yiyecek İçecek Döngüsü ve Maliyet Kontrolü KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
12 Konuk ile İlişkiler ve Şikayetler ile İlgilenme KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
13 Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Pazarlaması KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
14 Uygulama ve genel tekrar KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
Kaynaklar
Ders Notu 1- Sökmen Alptekin., Yiyecek içecek Hizmetleri Yönetimi, Detay yayıncılık, Ankara
Ders Kaynakları 1- Aktaş Ahmet Ağırlama hizmet işletmelerinde yiyecek ve içecek yönetimi detay yayıncılık,Ankara
2- Yılmaz Yaşar Servis tekniği ve yönetimi Detay yayıncılık,Ankara
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 5 5
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5