Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ziyafet ve İkram Hizmetleri Yönetimi ASP 223 3 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. TANER ÖZTÜRK
Dersi Verenler Öğr.Gör. ERCAN AKKAYA, Öğr.Gör. SERRA TEKOĞLU,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

İşletme içi ve işletme dışı yiyecek-içecek hizmetlerinin önemi, ziyafet (banket) ve catering kavramları, ziyafet ve ikram hizmetlerinde yönetim ve yönetimin fonksiyonları, ziyafetlerden beklenen faydanın sağlanması için yapılması gerekenler, ziyafet ve ikram hizmetlerinin satış ve pazarlaması ile ilgili konularda öğrencilerin bilgi sahibi olması ve sektöre hazır hale getirilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Ziyafet ve ikram hizmetleri tanım ve önemi, ziyafet organizasyonlarında rezervasyon, ziyafet organizasyonlarında planlama, ziyafet salonlarının hazırlanması, ziyafet organizasyonlarında servis çeşitleri, ziyafet organizasyonlarında satış ve maliyet analizi, hijyen-sanitasyon konularını öğrenmeyi içerir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Ziyafet ve ikram hizmetleri kapsam ve önemine hakim olma Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
2 Ziyafet rezervasyonu alma, ziyafet sözleşmesi hazırlama Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
3 Ziyafet salonu özelliklerini bilme ve ziyafet salonu düzenleme Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
4 Ziyafet menülerinin inceliklerini öğrenme Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
5 Ziyafet organizasyonlarında oturma düzenini sağlama Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
6 Ziyafetlerde protokol ve servis çeşitlerini bilme Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
7 Ziyafet pazarlama, satış, fiyatlama ve maliyet analizi konularına hakim olma Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Yiyecek-İçecek Hizmet Sektörü ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yönetim Fonksiyonları KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
2 Ziyafet ve İkram Hizmetleri Tanım ve Önemi KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
3 Ziyafet ve İkram Hizmetlerinde Yönetim KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
4 Ziyafet Hizmetlerinin Satış ve Pazarlanması KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
5 Büfe - Kokteyl ve Toplantı Organizasyonu KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
6 Ziyafetin Planlanması ve Rezervasyon İşlemleri KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
7 Ziyafet Salonlarının Özellikleri ve Düzenlenmesi KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
8 Ziyafetlerde Protokol ve Servis KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
9 Ara Sınav
10 Ziyafet Organizasyonlarında Oturma Düzeni KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
11 Ziyafet Organizasyonlarında Mönü KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
12 Ziyafet Organizasyonlarında Yiyecek Üretim Sürecinin Kontrolü KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
13 Ziyafetler Organizasyonlarında Maliyet Analizi ve Fiyatlama KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
14 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen-Sanitasyon ve İş Güvenliği KAYNAKLARDAN İLGİLİ BÖLÜMLE
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Yılmaz, Y. (2006), Otel ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık
Sevinç, N. (2004), Ziyafet ve İkram Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık
Ders notu

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 5 5
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,8
Dersin AKTS Kredisi 4