Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İrmik ve Makarna Teknolojisi | GDM 614 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Doktora |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | İrmik ve makarna üretimi konusunda temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak |
Dersin İçeriği | Tahıl teknolojisi ile ilgili genel kavramlar, Nişasta ve Gluten, Buğday değirmenciliği, İrmik üretimi ve özellikleri, Makarna ve erişte üretim teknolojileri, Makarna ve eriştede kalite kontrol |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tahıl teknolojisi ile ilgili genel bilgileri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
2 | Buğday değirmenciliğini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
3 | İrmik üretim teknolojisini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
4 | Makarna ve erişte üretim teknolojilerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
5 | Makarna konusunda yeni bilimsel çalışmaları değerlendirir | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
6 | Makarna ve eriştede kalite kontrol konusunu kavrar ve uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Tahıllar:Genel bilgiler | |
2 | Tahılların kimyasal bileşimi: Nişasta | |
3 | Tahılların kimyasal bileşimi: Gluten | |
4 | Buğday değirmenciliği | |
5 | İrmik üretimi | |
6 | İrmikte kalite kontrol | |
7 | Makarna üretim teknolojisi: Durum buğdayı | |
8 | Makarna üretim teknolojisi: Üretim aşamaları | |
9 | Makarna çeşitleri | |
10 | Makarnada kalite kontrol | |
11 | Erişte üretim teknolojisi: Üretim yöntemleri ve kalitesi | |
12 | Laboratuvar uygulaması: İrmik analizleri | |
13 | Laboratuvar uygulaması: Makarna analizleri | |
14 | Makarna sanayiinde son gelişmeler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Power Point Sunusu (Yrd.Doç.Dr.Serpil Öztürk) |
Ders Kaynakları | Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum Kruger, J.E., Matsuo, R.B., Dick, J.W. 1996. Pasta and noodle technology, AACC Press, St.Paul, MN, USA. TS 1620. Makarna, Türk Standartları Enstitüsü yayınları,2002, Ankara TS 2283. İrmik, Türk Standartları Enstitüsü yayınları,1976, Ankara Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mühendislik alanında literatür araştırması yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi | X | |||||
2 | Sınırlı ya da eksik verilerden hareket ederek kullandığı bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi | ||||||
3 | Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi | ||||||
4 | Yeni ve orijinal fikirlerle yöntemler geliştirme yeteneği; sistem, süreç veya ürün tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi | ||||||
5 | Mühendislikte uygulanan güncel teknik ve yöntemler ile bunların kapsamı hakkında ayrıntılı bilgi edinebilme | X | |||||
6 | Gereksinim duyulan bilgi ve verileri iyi analiz etme, bunlara ulaşma ve değerlendirmede doğru yolu izleme kabiliyeti | ||||||
7 | Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi | ||||||
8 | Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak paylaşabilme becerisi | ||||||
9 | Verilerin elde edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği | ||||||
10 | Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; bunları etkili bir şekilde inceleme ve öğrenebilme becerisi | X | |||||
11 | Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Tahıl teknolojisi ile ilgili genel bilgileri kavrar | |||||||||||
2 | Buğday değirmenciliğini kavrar | |||||||||||
3 | İrmik üretim teknolojisini kavrar | |||||||||||
4 | Makarna ve erişte üretim teknolojilerini kavrar | |||||||||||
5 | Makarna konusunda yeni bilimsel çalışmaları değerlendirir | |||||||||||
6 | Makarna ve eriştede kalite kontrol konusunu kavrar ve uygular |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 5 | 80 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 158 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,32 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |