Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Yan Ürünleri ve Kontrolü | CVM 450 | 8 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Arş.Gör.Dr. BÜŞRA ERDEN |
Dersi Verenler | NAZİRE PINAR TANATTI, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | İçme sularında çeşitli dezenfeksiyon yöntemleri ve sonrasında meydana gelen dezenfeksiyon yan ürünleri ile bunların kontrolü hakkında bilgi verilmesidir. |
Dersin İçeriği | İçme sularında dezenfeksiyon yöntemleri ve dezenfeksiyon yan ürünleri, organik maddeler ve DYÜ oluşumundaki rolü hakkinda bilgi verilir. İçme sularında trihalometan (THM) oluşumunu etkileyen faktörler, DYÜ ile ilgili standartlar, DYÜ?nin halk sağlığına etkileri açıklanır. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Dezenfeksiyon yöntemlerini ve yan-ürün oluşum mekanizmaları ile bunların önlenme yöntemlerini kavrayacaktır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumunun önlenmesi konusunu öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, | Sınav , Ödev, |
3 | İçme suyu kaynaklarını doğal organik maddeler açısından değerlendirme becerisi kazanır. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, | Sınav , Ödev, |
4 | Oluşan yan ürünler belirleyip girerim yöntemleri geliştirir. | Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İçme suyu kaynakları. İçme suyu kaynaklarının organik madde içeriği ve çeşitliliği. | |
2 | İçme suyu dezenfeksiyon yöntemleri. | |
3 | Dezenfeksiyon yan ürünleri kimyası. Yan ürünlerinin oluşumu ve önemi | |
4 | Kloraminlerle dezenfeksiyon sonucu yan ürün oluşumu ve kontrolü. | |
5 | Ozon ile dezenfeksiyon sonucu yan ürün oluşumu ve kontrolü. | |
6 | UV dezenfeksiyonu sonucu yan ürün oluşumu ve kontrolü. | |
7 | Dezenfeksiyon yan ürünlerinin halk sağlığına etkileri. | |
8 | Dezenfeksiyon yan ürünleri ile ilgili yönetmelikler ve mevzuatlar. | |
9 | İçme suyunda dezenfeksiyon yan ürünleri kontrol yöntemleri. | |
10 | İçme suyunda dezenfeksiyon yan ürünleri kontrol yöntemleri. | |
11 | İleri oksidasyon prosesleri. | |
12 | Membran prosesler. | |
13 | Elektrokimyasal prosesler. | |
14 | Adsorbsiyon ve iyon değiştirme. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Mallevialle, J., Suffet, I.H. and Chan, Influence and Removal of Organics in Drinking Water, U.S. 1992, Singer P.C., Formation and control of disinfection by-products in drinking water, Ame. Wat. Works Ass., 1999 White C., Handbook of Chlorination and alternative disinfectants. John Wiley&Sons, USA. 1999 Tchbanoglous,G., Burton,F.Wastewater Enginering, McGraw- Hill Book Co, 1991 |
Ders Kaynakları | OECD Çevresel Performans İncelemeleri: Türkiye, T.C. Çevre ve Ormen Bakanlığı, OECD,2008. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matemetik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanma becerisi | X | |||||
2 | Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygu analiz ve modelleme yöntemlerinin seçme ve uygulama becerisi | X | |||||
3 | Karmaşık bir sistemin, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi | ||||||
5 | Karmaşık Mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi | X | |||||
6 | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi | ||||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi | ||||||
9 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | X | |||||
10 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yöntemi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi | ||||||
11 | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 70 |
1. Performans Görevi (Laboratuvar) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 5 | 5 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 2 | 5 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 119 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,76 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |