Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tarımsal Bitkiler | BIY 219 | 3 | 2 + 0 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | YOK |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi ALİ DOĞRU |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi ALİ DOĞRU, |
Dersin Yardımcıları | Bölüm Araştırma Görevlileri |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tarımsal ekonomiye katkıda bulunan kültür ve yabani bitkilerin özellikleri ve kullanım amaçları |
Dersin İçeriği | Tarımsal Üretiminin Önemi, Tarımsal Ekonominin Önemi, Tarımsal Bitkilerin Sınıflandırılması, Özellikleri ve Kullanım Amaçları, Piyasaya Arzı ve Değerlendirilmesi |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Tarımsal üretim ekonomisinin önemini kavrar | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
2 | Tarımsal öneme sahip bitkileri sınıflandırır | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
3 | Zirai bitkiler ile yabani bitkilerin özelliklerini karşılaştırır | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
4 | Tarımsal öneme sahip bitkilerin genel özelliklerinin tanımlar | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
5 | Tarımsal öneme sahip bitkilerin kullanım amaçlarını tanımlar | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
6 | Tarımsal öneme sahip bitkilerin piyasaya arzı ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olur | Anlatım, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Bitkilerin Gruplandırılması ve Tarımsal Bitkiler (Kültür Bitkileri) | |
2 | Tarımsal Üretim Ekonomisi | |
3 | Tahıllar | |
4 | Yemeklik Dane Baklagiller | |
5 | Sebze Bitkileri | |
6 | Meyva Bitkileri | |
7 | Baharat Bitkileri | |
8 | Endüstri Bitkileri; Yemeklik ve Sanayi Yağ bitkileri | |
9 | ARA SINAV | |
10 | Nişasta ve Şeker Bitkileri | |
11 | Lif Bitkileri, Odun, Lateksler ve Kauçuk Elde Edilen Bitkiler | |
12 | Reçine, Boya, Esans ve Zamk Bitkileri | |
13 | Yem Bitkileri | |
14 | Süs Bitkileri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Ketenoğlu, O., Obalı, O., Güney, K., Geven, F., Ekonomik Bitkiler,Bizim Büro Basım evi, Ankara, 2003 |
Ders Kaynakları | . Acar, Z., İ.Ayan, Yem bitkileri Kültürü. Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Samsun, 2000. 2. Ağaoğlu ve ark., Genel Bahçe Bitkileri, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 2000. 3. Dinler, Z., Tarım Ekonomisi, Ekin Kitabevi, Bursa, 2000. 4. Elçi, Ş., Kolsarıcı, Ö. ve Geçit, H.H., Tarla Bitkileri (2. Baskı), Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ankara, 1994. 5. Elçi, Ş., Baklagil ve Buğdaygil Yem Bitkileri, T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayınları, Ankara, 2005. 6. Özyurt, M.S., Ekonomik Botanik, Erciyesi Üniversitesi Yayınları, Kayseri, 1992 7. Talim, M.,Tarımsal Üretim Ekonomisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir, 1999. 8. Turan, M.Z. ve Göksoy, A.T., Yağ Bitkileri Ders Notları, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bursa,1998. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Biyoloji alanındaki en güncel uygulama, araç-gereç ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma ve bunları kullanabilme | X | |||||
2 | Biyoloji alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilme, karmaşık problem ve konuları analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme gibi yetkinlikler kazanma | X | |||||
3 | Öğrenmeyi, öğrenme becerileri ve eleştirel düşünceyle, ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebileceğini gösterebilme | X | |||||
4 | Biyoloji alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda çözüm üretebilme | X | |||||
5 | Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanma | X | |||||
6 | Biyoloji ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayabilme, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini alanlarında kullanabilme becerisi | X | |||||
7 | Bilgiye erişebilme ve bu amaçla kaynak ve veri tabanları gibi bileşim ve iletişim teknolojilerini kullanmayı öğrenme | X | |||||
8 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma özgüvenini kazanma | X | |||||
9 | Biyoloji alanındaki bilgi ve uygulamaları takip edebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme ve yabancı dil bilgisine sahip olma | X | |||||
10 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisini kazanma | X | |||||
11 | Sürdürülebilir kalkınma ve çevre koruma konularında yeterli bilgi ve bilince sahip olma | X | |||||
12 | Proje yönetimi, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi konularında yeterli bilgi ve bilinci kazanma ve alan dışı ders alma | X | |||||
13 | Biyoloji alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliğine sahip olma | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 20 |
2. Kısa Sınav | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 110 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |